Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Τα σκουπίδια του Πύργου στο ΧΥΤΑ Φλόκα ;

Τα σκουπίδια του Πύργου στο ΧΥΤΑ Φλόκα ;
Σκληρό μήνυμα Μπαρμπούνη


Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραλίας Κάτω Αλισσού Δημήτρης Μπαρμπούνης δήλωσε στο westcity.gr:


Έντονη φημολογία με την οποία εδώ και λίγες ημέρες,
ασκείται πίεση στον Δήμο ώστε να γίνει μεταφορά 
των απορριμμάτων του Πύργου στον ΧΥΤΑ Φλόκα.
«Ευχόμαστε ο κ. Νικολάου να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και να μην επιτρέψει ούτε μια σακούλα σκουπίδια από άλλο Δήμο. Οι Σύλλογοι των Αλισσών, καθώς και ο Περιβαντολογικός Σύλλογος Ωλενίας, είμαστε σε στενή επαφή και ήδη προσανατολίζομαστε σε μια δυναμική συγκέντρωση το απόγευμα της Κυριακής στα Λουσικά. Ο ΧΥΤΑ Φλόκα έχει σχεδιαστεί να δέχεται για συγκεκριμένο χρόνο απορρίμματα, ο οποίος θα υποπολλαπλασιαστεί σε περίπτωση φιλοξενίας απορριμμάτων από άλλους Δήμους.
Επίσης ήδη ο ΧΥΤΑ έχει αρκετές δυσλειτουργίες, δεν υπάρχει βιολογικός καθαρισμός με αποτέλεσμα όταν βρέχει να μολύνεται ακόμη και ο υδροφόρος ορίζοντας. Παράλληλα ο Δήμος Πατρέων έχει υποβάλλει αίτημα μεταφοράς 50.000 τόνων απορριμμάτων της Πάτρας στο ΧΥΤΑ Φλόκα ενώ ήδη εναποθέτονται ένα μέρος των απορριμμάτων της Πάτρας και των Καλαβρύτων

Διαμηνύουμε προς όλες τις κατευθύνσεις πως δεν ανεχόμαστε την περαιτέρω επιβάρυνση της περιοχής της Ωλενίας και είμαστε διατεθειμένοι με οποιοδήποτε τρόπο να αποτρέψουμε αυτό να γίνει»

Τελικά τί νερό πίνουν στους Αλισσούς;

Δυτική Αχαΐα: Τελικά τι νερό πίνουν στους Αλισσούς; Πώς λειτουργεί ο Βιολογικός; Αναλυτικά τι έγινε στη συνάντηση των Συλλόγων με τη ΔΕΥΑ Δύμης


Της Βασιλικής Αθανασοπούλου

Εντός των επιτρεπτών ορίων είναι το νερό που τρέχει στις δεξαμενές των δύο χωριών Άνω και Κάτω Αλισσού. Μικροπροβλήματα υπάρχουν και έχει εντοπιστεί η αιτία, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΥΑ Δύμης. Όμως πολύ σύντομα θα αποκατασταθεί πλήρως το δίκτυο. Αυτή ήταν μια από τις εξηγήσεις που έλαβαν εκπρόσωποι των δύο Συλλόγου Άνω Αλισσού και Παραλίας Κάτω Αλισσού κατά τη διάρκεια της πρωινής ενημέρωσής τους από τον διευθυντή της ΔΕΥΑ Δύμης Κώστα Μαχαίρα.
Το ραντεβού κλείστηκε κατόπιν κοινού σχετικού αιτήματος των δύο Συλλόγων. Τα προεδρεία των Συλλόγων με έγγραφό τους ζητούσαν άμεσα, ενημέρωση τόσο για το νερό όσο και για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Σπύρο Τραχάνη. Μάλιστα θεώρησαν ότι το αίτημα τους δεν γινόταν αποδεκτό και προέβησαν σε νέα ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, απειλούσαν να προσφύγουν στον Συνήγορο του Πολίτη.
Οι Σύλλογοι ξεκαθάρισαν ότι δεν θα δεχθούν σύνδεση 
του βιολογικού με άλλες περιοχές αν δεν 
εκσυγχρονιστούνοι εγκαταστάσεις ώστε να μπορεί 
να γίνεται καλύτερη επεξεργασία των υγρών αποβλήτων
Τελικά το ραντεβού κλείστηκε στο γραφείο του κ. Μαχαίρα, ενώ ανανεώθηκε για τις αρχές Μαρτίου αυτή τη φορά στις εγκαταστάσεις του βιολογικού προκειμένου οι δύο Σύλλογοι να δουν από κοντά τη λειτουργία των εγκαταστάσεων.
Κατά τη σημερινή συνάντηση, οι δύο πρόεδροι των Συλλόγων Παραλίας Κάτω Αλισσού Δημήτρης Μπαρμπούνης και Άνω Αλισσού Ευγενία Πετροπούλου, ανέφεραν σημαντικά προβλήματα που έχουν διαπιστώσει και εντοπίσει οι κάτοικοι στα δύο χωριά. «Ζητήσαμε να μας κοινοποιούνται οι μετρήσεις που γίνονται κατά καιρούς για να είμαστε κι εμείς ενήμεροι»,λέει στο dytikanea.gr, ο κ. Μπαρμπούνης. Γεγονός που ο κ. Μαχαίρας δεν είχε αντίρρηση. «Καλά κάνουν οι Σύλλογοι και αναλαμβάνουν τέτοιου είδους δράσεις. Εκτιμώ ότι πρέπει οι Σύλλογοι είναι αρωγοί και κατά κάποιο τρόπο συνεργάτες με τον δήμο γιατί δεν βγαίνει πουθενά με το να μηνύει ή να κκαταγγέλλειο ένας τον άλλο. Κι εμείς εδώ ζούμε και θέλουμε καθαρό νερό και περιβάλλον για τα παιδιά μας», τονίζει στο dytikanea.gr ο διευθυντής της ΔΕΥΑ Δύμης Κώστας Μαχαίρας.

Εκεί που τα νερά μένουν στάσιμα….

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραλίας
Κάτω Αλισσού Δημήτρης Μπαρμπούνης
Ωστόσο αναφέρθηκαν προβλήματα στην ποιότητα του νερού κι αυτό, όπως είπαν οι δύο πρόεδροι ανησυχεί ιδιαίτερα τους κατοίκους των χωριών. «Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν κάποια σημεία στα χωριά, στα οποία το δίκτυο δεν χρησιμοποιείται. Δεν ανοίγουν οι βάνες. Συνεπώς από τη στασιμότητα των νερών, όπως γίνεται και στα σπίτια, μπορεί να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα», λέει στο dytikanea.gr ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Δύμης Σπύρος Τραχάνης ο οποίος μίλησε με τους εκπροσώπους των δύο Συλλόγων και για το θέμα του βιολογικού καθαρισμού. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Τραχάνη, έχουν καθαριστεί όλες οι δεξαμενές και η χλωρίωση του νερού γίνεται κανονικά. Μην ξεχνάμε ότι σε όλο τον δήμο και στις 39 τοπικές κοινότητες, λειτουργούν περισσότερες από 45 δεξαμενές.

Νέα μηχανήματα χλωρίωσης σε όλα τα χωριά 

Στο μεταξύ μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, όπως εξηγεί ο κ. Τραχάνης, ο δήμος θα έχει προμηθευτεί νέα μηχανήματα χλωρίωσης για όλες τις δεξαμενές, που σημαίνει ότι και στους Αλισσούς τα προβλήματα θα λάβουν τέλος. Το πιο σημαντικό να λάβει τέλος η ανησυχία των κατοίκων που κάθε φορά που διαπιστώνεται ή κυκλοφορεί φήμη για το νερό, βρίσκονται σε απόγνωση. Είναι ή όχι καλό το νερό γι αυτούς και τα παιδιά τους; Δεν είναι λίγες άλλωστε οι φορές που το δίκτυο ύδρευσης στους Αλισσούς παθαίνει βλάβες λόγω παλαιότητας, αν θυμηθούμε παλαιότερα ρεπορτάζ.

Τι γίνεται με τον Βιολογικό Καθαρισμό;

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης και η λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού και τα όσα ακούγονται για την απουσία ελέγχου. Η διεύθυνση της ΔΕΥΑ Δύμης, διαβεβαίωσε ότι καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας γίνονται έλεγχοι στα φορτία, ενώ παρέμεινε αναπάντητο ένα ερώτημα. «Τι γίνεται τη νύχτα και αν υπάρχει κάποιος να ελέγχει, σε αυτό δεν μπορούσαν να μας απαντήσουν», τονίζει ο κ. Μπαρμπούνης. Σε ότι αφορά τη συνολική λειτουργία των εγκαταστάσεων ο κ. Μαχαίρας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, οι έλεγχοι γίνονται όπως και πριν, ενώ σύντομα η διαδικασία θα εκσυγχρονιστεί με νέα μηχανήματα.
Παράλληλα, ο κ. Μαχαίρας απάντησε και στο ακανθώδες ερώτημα των κατοίκων στους Αλισσούς για το αν μπορεί ο βιολογικός καθαρισμός να πάρει υγρά απόβλητα και από άλλες περιοχές – όπως φημολογείται τον τελευταίο καιρό.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μαχαίρας είπε ότι πρώτα θα εκσυγχρονιστούν οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις και μετά θα συζητηθεί ένα πιθανό τέτοιο ενδεχόμενο. Μέχρι σήμερα, οι εγκαταστάσεις για την υποδοχή των βοθρολυμάτων αφορούν μόνο τα υγρά απόβλητα της δυτικής Αχαΐας.
Συζητήθηκαν επίσης και άλλα ζητήματα, ενώ οι δύο πρόεδροι είπαν στο τέλος ότι θα περιμένουν να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του δήμου και ότι θα παρακολουθούν στενά τόσο το θέμα του νερού, όσο και της γενικής λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού καθώς εκτίμησαν, όπως είπαν, ότι υπάρχουν κάποια κενά που απαιτούν προσοχή. 

Το δεύτερο ραντεβού δόθηκε στις εγκαταστάσεις του βιολογικού, προς τις αρχές Μαρτίου.

Νερό και ΧΥΤΑ Φλόκα...


Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος «Η Ωλενία»: Νερό και ΧΥΤΑ Φλόκα απασχόλησαν τη συνάντηση με τους προέδρους των Κοινοτήτων, Συμπεράσματα – Προτάσεις

Η ποιότητα του νερού και η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φλόκα ήταν τα κύρια ζητήματα που απασχόλησαν τη συνάντηση μεταξύ του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και Τοπίου «Η ΩΛΕΝΙΑ» και των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων. Η συνάντηση έγινε στην Κυριακή κατόπιν πρωτοβουλίας του Συλλόγου και σε αυτήν ανταποκρίθηκαν οι πρόεδροι:

  • Γιώργος Θεοδωρόπουλος – Αγίου Νικολάου Κράλι
  • Διαμάντω Καλδίρη – Άνω Σουδενέικα
  • Αναστάσιος Σώρρας – Άρλα
  • Ευάγγελος Κυριαζόπουλος – Μαζαράκι
  • Χρήστος Ραγιάς – Λουσικά
  • Φώτης Γιδιάρης – Χαϊκάλι
  • Παναγιώτης Κολλιόπουλος – Αχαϊκό
  • Παναγιώτης Διαμαντόπουλος – Φλόκα


ενώ έλλειπαν οι πρόεδροι: Χρήστος Φωτόπουλος – Σανταμέρι (είχε ειδοποιήσει ότι δεν θα μπορέσει να παραστεί λόγω υποχρεώσεων) και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Αγίου Στεφάνου, Πόρτες, Φώσταινας, Μιτόπολης και Χαραυγής.

  Κυρίαρχα θέματα συζήτησης ήταν το νερό. Όπως αναφέρθηκε από το σύνολο σχεδόν των προέδρων αλλά και τα μέλη του Συλλόγου, έχουν περάσεις 3,5 χρόνια που οι δεξαμενές ύδρευσης δεν έχουν καθαριστεί. Ενώ μερικά δίκτυα ακόμα έχουν αμίαντο, όπως στον Άγιο Στέφανο και το Χαϊκάλι. Επίσης, όπως τονίστηκε, πολλά δίκτυα έχου υποστεί φθορές λόγω της παλαιότητάς τους.
  Παράλληλα, αναφέρθηκαν οι τελευταίες μετρήσεις της διεύθυνσης Υγιεινής σύμφωνα με τις οποίες το νερό ήταν επιβαρυμένο (λόγω του μη καθαρισμού των δεξαμενών τα προηγούμενα χρόνια) όχι όμως επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
  Σε ότι αφορά τον ΧΥΤΑ στο Φλόκα, ο Σύλλογος επανέλαβε τις ανησυχίες και τις φοβίες του, ότι η περιοχή τείνει να εξελιχθεί σε μια δεύτερη «Ξερόλλακα», καθώς έχουν διαπιστωθεί καταστρατήγηση των όρων λειτουργίας των εγκαταστάσεων.
  Η βασική πρόταση από όλους τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, ήταν να ασκηθεί πίεση στον δήμο δυτικής Αχαΐας ώστε να εφαρμόσει το σύστημα της ανακύκλωσης σε περισσότερα χωριά, καθώς αυτή τη στιγμή μπλε κάδοι υπάρχουν μόνο στα Λουσικά και στον Άγιο Νικόλαο Κράλι.         Στόχος, όπως είπαν, είναι να ενισχυθεί από όλους τους κατοίκους η έννοια της ανακύκλωσης ώστε να μην καταλήγουν όλα τα απορρίμματα στον ΧΥΤΑ Φλόκα. Παράλληλα, προτάθηκε, να μπουν ενημερωτικά αυτοκόλλητα σε όλα τα κεντρικά σημεία των χωριών που να αναφέρονται στην ανακύκλωση, σε μια προσπάθεια να αναπτύξουν όλοι περιβαλλοντική συνείδηση. 
 Σε αυτό που συμφώνησαν όλοι, ήταν ότι πρέπει Σύλλογος και πρόεδροι να βρίσκονται σε κοινή γραμμή πλεύσης, έτσι ώστε να υπάρχει ένα δυνατό μέτωπο διεκδίκησης απέναντι στην Πολιτεία.


Καθαρά Δευτέρα...στις 11:00...


Ενημέρωση από ΔΕΥΑΔ...

Δελτίο τύπου σχετικά με την συνάντηση των Συλλόγων Αλισσού στη ΔΕΥΑΔ

  «Συναντήθηκαν χθες με τον Διευθυντή της ΔΕΥΑΔ, κο Μαχαίρα Κων/νο και προς τα τέλη της συνάντησης μετά με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΔ, κο Τραχάνη Σπυρίδων, τα Δ.Σ. των Συλλόγων μας. Στην αρχή της συνάντησης ο κος Μαχαίρας μας ενημέρωσε ότι ο Βιολογικός Σταθμός του Δήμου μας είναι για 20.000 κατοίκους και μ’ έναν εκσυγχρονισμό μπορεί να είναι δυναμικότητας 30.000. Επίσης μας είπε ότι στα σχέδια της ΔΕΥΑΔ είναι ακόμα ο περαιτέρω σχεδιασμός για ακόμα περισσότερη χωρητικότητα και η εγκατάσταση κουβουκλίου απόσμησης για τα βυτία του Δήμου μας που δεχόμαστε ακόμα. Η λυματολάσπη που βγαίνει είναι ελάχιστη και ανακυκλώνεται. Επίσης μας ενημέρωσε ότι ο Βιολογικός εκσυγχρονίζεται σε 15 περίπου ημέρες και ότι η ηλεκτρονική παρακολούθηση τελειώνει.
  Στο τέλος της συνάντησης ετέθησαν ερωτήματα στον Πρόεδρο, κο Τραχάνη, κυρίως για την καθαρότητα του νερού του Άνω Αλισσού. Σε ερώτηση της Προέδρου του Πολιτιστικού κας Πετροπούλου Ευγενίας, περί φημών για ακαταλληλότητα του νερού και ότι οι δεξαμενές δεν έχουν καθαριστεί και ότι η μια είναι ξεσκέπαστη, ο κος Τραχάνης μας είπε ότι δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα. Οι δεξαμενές έχουν καθαριστεί και είναι σκεπασμένες και το νερό είναι απόλυτα καθαρό για πόση.
  Ζητήσαμε επίσης να χλωριωθούν όλες οι δεξαμενές των Άνω και Κάτω Αλισσού και μας είπε ότι σε 15 ημέρες θα κάνει προμήθεια.
  Τέλος εκφράσαμε την ανησυχία μας για το ποιος επιβλέπει τον βιολογικό ώσπου να αλλαχτεί το ηλεκτρονικό σύστημα και τι γίνεται σε περίπτωση που δεν δουλεύει και αργήσει το σύστημα να ενημερώσει τους αρμόδιους.
  Ζητήσαμε να μας κοινοποιούνται οι μετρήσεις κάθε μήνα και τους είπαμε ότι θα παρακολουθούμε το θέμα του Βιολογικού συνεχώς και περιμένουμε οι δεσμεύσεις να γίνουν πράξεις. Ενημερώσαμε ότι δεν θα δεχθούμε καμία άλλη σύνδεση κοινοτήτων από Ωλενία ή Ερυμάνθια στην ΒΙ.ΠΕ. αν δεν μπει ο προεπεξεργαστής.
 Οι Σύλλογοί μας θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού περί τις αρχές Μάρτη με ημερομηνία που θα καθοριστεί.»

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Mηνυτήρια αναφορά για τα πυρηνελαιουργεία...

1. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΚΑΤΩ ΑΛΙΣΣΟΥ
2. ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Κ. ΚΑΤΩ ΑΛΙΣΣΟΥ



ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ

Για την δυσοσμία των πυρηνελαιουργείων
Αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα,
σας αναφέρουμε ότι ιδιαίτερα τον φετινό χειμώνα από τον μηνά Νοέμβριο μέχρι και σήμερα η ατμόσφαιρα από την αέρια δυσοσμία πυρηνελαιουργείου στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. είναι σχεδόν καθημερινή και τις περισσότερες ώρες της ημέρας αποπνικτική με έντονη δυσοσμία του πυρήνα που φτάνει από τα Μποζαΐτικα Πατρών μέχρι και σε πολύ έντονο βαθμό στην Δυτική Αχαΐα και ιδιαίτερα στους Αλισσούς, Λουσικά Κάτω Αχαΐα κλπ.
Οι κάτοικοι της περιοχής μας βιώνουν σε καθημερινή βάση δύσκολες ώρες εξαιτίας των αερίων ρύπων που βγαίνουν από τις καμινάδες των πυρηνελαιουργείων. Πολλοί άνθρωποι έχουν παραπονεθεί για αναπνευστικά προβλήματα που αυτό γίνεται πιο έντονο όταν υπάρχει στην ατμόσφαιρα έντονη υγρασία. Κύριε εισαγγελέα από εσάς ζητούμε να εφαρμοστεί η νομιμότης για να συνεχίζεται η λειτουργία αυτών των μονάδων, γιατί εκτός από τα αρκετά αναπνευστικά προβλήματα που προκαλούνται στην υγεία των κατοίκων, υποβαθμίζεται και η ποιότητα ζωής τους.
Κύριε εισαγγελέα σας ζητούμε να διερευνήσετε τι ενέργειες έχουν γίνει από θεσμοθετημένους παράγοντες όπως: Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος καθώς και από τον δήμο Δυτικής Αχαΐας, Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος.
Τα κυριότερα προβλήματα που δημιουργούνται από τα αέρια απόβλητα είναι:
  1. Οσμητικές πτητικές ενώσεις που εκλύονται κατά την αποθήκευση και ξήρανση νωπού ελαιοπυρήνα,
  2. Σωματίδια από τις εστίες καύσης του ξηραντήριου,
  3. Σωματίδια κατά την εκκένωση των εκχυλιστηρων και την μεταφορά αποθήκευση του πυρηνοξυλου.Κύριε εισαγγελέα, μπορούν με μέτρα που θα πάρουν τα πυρηνελουργεία να βελτιώσουν αρκετά την έντονη δυσοσμία που βγάζουν.
Λίγα προληπτικά μετρά είναι:
  1. Αποφυγή χρησιμοποίησης ελαιοπυρήνα ο όποιος έχει αποθηκευθεί πάνω από 5 ήμερες,
  2. Έκλυση επαερίων σε τούνελ διαβροχής,
  3. Βιοφίλτρα,
  4. Έγχυση αντιοσμητικών ουσιών,
  5. Ψεκασμός στα καυσαέρια των ξηραντήριων.
Λύσεις υπάρχουν αρκεί επιτέλους οι τοπικοί θεσμικοί παράγοντες να κάνουν ότι ο νομός και η λογική επιτάσσει.

Αλισσός, 16/1/15

Μπαρμούνης Δημήτρης, Πρόεδρος Εκπολιτιστικού Συλλόγου Παραλίας Κ.Αλισσού
Κελάμη Θεώνη Πρόεδρος Δ.Δ Κάτω Αλισσού

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Μύνηση κατά παντώς υπευθύνου για τα πυρηνελαιουργεία...

Σήμερα Παρασκευή,

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραλίας Κάτω Αλισσού Δημήτρης Μπαρμπούνης δήλωσε πως θα προχωρήσει σε μήνυση κατά παντός υπευθύνου...

Παράλληλα θα γίνει συγκέντρωση το Σάββατο στο κοινοτικό γραφείο, όπου έχουν κληθεί ο Σύλλογος Άνω Αλισσού αλλά και άλλοι Σύλλογοι περιοχών ώστε να υπάρχει κοινή γραμμή και μέτωπο απέναντι σε μία κατάσταση που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο υπό την ανοχή της πολιτείας και των φορέων καθώς τα μέτρα που λαμβάνονται είναι αναποτελεσματικά.