Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ



ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΚΑΤΩ ΑΛΙΣΣΟΥ

ΠΡΟΣ:
1.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΟΣ
2. ΔΉΜΟΣ ΔΥΤ. ΑΧΑΙΑΣ
Κάτω Αλισσός 22-11-2012

   Αφορμή για την παρούσα παρέμβασή μας  αποτελεί  η «μαυρίλα» που  ξεκίνησε να κατεβαίνει στον ποταμό Πείρο τις τελευταίες μέρες όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες που έχουμε αναρτήσει. Είναι προφανές  ότι η μαυρίλα αυτή προέρχεται απο καποια ελαιοτριβεία  της περιοχής που μέσω χειμάρρων, λαγκαδιών, και παντός είδους αυλακιών καταλήγουν στον ποταμό Πείρο και στη συνέχεια στην θάλασσα. Ειναι κριμα που για αλλη μια φορά η προσπαθεια της πολιτειας για μετρα προστασίας του περιβάλλοντος απο την ανεξελεγκτη λειτουργια των   ελαιοτριβείων πεφτει στο κενό. Αναφερόμαστε στην αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των ελαιοτριβείων και την υποχρεωτική από φέτος συλλογή και των υγρών αποβλήτων, κάτι που μέχρι και πέρυσι δεν γινόταν με αποτέλεσμα τα υγρά απόβλητα ( λιόζουμα ή κατσίγαρος) να πέφτουν στα ρέμματα και να καταλήγουν στον Πέίρο. Υπενθυμίζουμε ότι το ρυπαντικό φορτίο ενός μέσου ελαιοτριβείου ισοδυναμεί με τα λύματα μιας πόλης 30.000 κατοίκων, όπως είχε καταδειχθεί στην περυσινή περιβαλλοντική εκδήλωση του συλλόγου μας.
  Έίναι γεγονός ότι οι περισσότεροι ελαιοτριβείς της περιοχής μας συμμορφώθηκαν  και υποβλήθηκαν σε σημαντικές δαπάνες προκειμένου να προσαρμόσουν  τον εξοπλισμό τους στις νέες μεθόδους επεξεργασίας, προκειμένιυ να πληρούν  τις νέες περιβαλλοντικές προυποθέσεις λειτουργίας τους.
  Κάποιοι επιτήδειοι όμως, όπως αποδεικύεται από το αποτέλσμα, λειτουργούν και φέτος χωρίς να έχουν προσαρμοστεί στη νέα περιβαλλοντική νομοθεσία. Αυτή η συμπεριφορά πέρα από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αποτελεί πρόκληση για τιυς ευσυνείδητους επαγγελματίες ελαιοτριβείς που λειτουργούν νόμιμα  και οι οποίοι ευλόγως διαμαρτύρονται. Επίσης δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό, ενώ επιβεβαιώνει την διάχυτη πλέον αντίληψη, ότι στη χώρα μας  την νομιμότητα σέβονται μόνον οι αφελείς, ενώ για τους επιτήδειους και τα λαμόγια κυριαρχεί η ατιμωρησία. Γιαυτό, αγαπητοί κύριοι, καλείστε άμεσα, ακόμα και σήμερα να στείλετε αρμόδιους υπαλλήλους να διαπιστώσουν την κραυγαλέα παρανομία και να διακόψουν άμεσα την λειτουργία των παρανομούντων ελαιοτριβείων. Οποιαδήποτε καθυστέρηση θα σημαίνει συνενοχή σας.


         Ο πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας
Δημήτριος Μπαρμπούνης                   Διον. Ζαχαρόπουλος