Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΚΑΤΩ ΑΛΙΣΣΟΥ

Δελτίο τύπου
28 Σεπτεμβρίου 2015
    
Ύστερα από την κοινοποίηση που μας απέστειλε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, έπειτα από γραπτό αίτημα μας, διαπιστώνουμε βλέποντας τις μονάδες μετρήσεις των ρύπων ότι το ρέμα Μαλιαγκούς κάτωθι της εξόδου του βιολογικού της ΒΙΠΕ, είναι μια περιβαντολλογική βόμβα και  συνεχίζει να είναι, παρότι εμείς σαν σύλλογος έχουμε πολλές φορές δημοσιοποιήσει το θέμα, με έγγραφα και στοιχεία μετρήσεων που μας κοινοποιεί η αρμόδια υπηρεσία περιβάλλοντος της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Δηλώνουμε ότι το ρέμα αυτό είναι δυστυχώς δημόσιος κίνδυνος, όπως το κατάντησαν ασυνείδητοι  που στον βωμό του κέρδους δεν υπολογίζουν τίποτα και υποβαθμίζουν το περιβάλλον και γενικότερα  τον υδροφόρο ορίζοντα, με κίνδυνο  για καλλιέργειες  και άλλες γεωργικές δραστηριότητες, που βρίσκονται πλησίον της ΒΙΠΕ και γύρω από το ρέμα, οι οποίες φορτώνονται με μεγάλο ρυπαντικό φορτίο.

 Ο σύλλογος μας μαζί και με άλλους συλλόγους και προέδρους τοπικών κοινοτήτων εκπέμπει για πολλοστή φορά SOS και πιστεύει ότι η πολιτεία συντεταγμένα θα σταματήσει αυτή τη ντροπή και θα ελέγξει τις εγκαταστάσεις της ΒΙΠΕ και τον γύρω εγκαταστημένων επιχειρήσεων, να δούμε τελικά ποιοι παρανομούν, γιατί σίγουρα αυτά τα μεγάλα ρυπαντικά φορτία στο ρέμα δεν βγαίνουν από μόνα τους.

Ο σύλλογος μας δείχνει όμως έναν από τους υπεύθυνους που ακούσια η εκούσια,  αυτό θα το κρίνουν οι δικαστικές αρχές, αφήνουν αυτή την κατάσταση να διαιωνίζεται για πολύ καιρό και αυτή είναι η ΒΙΠΕ Πατρών - Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς, για το λόγω ότι σε όλες τις εκκλήσεις μας και τα έγγραφά μας προς τον προϊστάμενο της εταιρείας, εδώ αλλά και στα κεντρικά στην Αθήνα, δεν παίρνουν θέση, παρόλο που έχουν τις δυνατότητες να ανακαλύψουν τις παράνομες συνδέσεις πιθανόν εγκατεστημένων εργοστασίων.
Αποφεύγουν να ελέγξουν, όπως έχουν νομική υποχρέωση, εφόσον είναι προϊσταμένη αρχή της περιοχής και αμοίβεται από τους εγκατεστημένους και τα εργοστάσια της βιομηχανικής. Αντί αυτού  βρίσκει προφάσεις και απαντά στα έγραφα που στέλνουμε ότι θα τα μελετήσει η νομική υπηρεσία και δεν δίνει και τα αυτονόητα, δηλαδή τις μετρήσεις από την έξοδο του βιολογικού.  
Μας συμπεριφέρονται σαν να είμαστε ιθαγενείς και  δεν απαντούν ποτέ στα αιτήματα μας ιδιαίτερα του τελευταίου εξαμήνου, παρότι ο κόσμος, οι πολίτες υφίστανται έστω και έμμεσα αυτή την περίβαντολογικη υποβάθμιση  και το πρόβλημα που σίγουρα υπάρχει με τα μπιοντι σιοντι σε τεράστια αύξηση και άλλες τιμές στην διατροφική αλυσίδα, καθώς επαναλαμβάνω εκεί δίπλα καλλιεργεί απλός κόσμος τις καλλιέργειές του. 

Ο σύλλογος μας θα υποβάλει άμεσα τις επόμενες ημέρες μήνυση κατά της ΒΙΠΕ-ΕΤΒΑ, ώστε να βρεθεί μια άκρη με υπεύθυνη προϊσταμένη αρχή στην βιομηχανική και να σταματήσει αυτή η ντροπή της μόλυνσης του ρέματος Μαλιαγκούς.
 Με χαρά διαβάσαμε ότι θα συγκληθεί το ΚΕΠΕ, το ανώτατο όργανο από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Εμείς θα συνεχίσουμε τον  αγώνα.

 Ο πρόεδρος                                          Η Γραμματέας
Μπαρμπούνης Δημ.                   Ρουσσοπούλου Αικατερίνη
             6932892808
dbarmpounis@gmail.com                        katiapatras@yahoo.com