Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

ΜΟΛΥΝΣΗ ΠΕΙΡΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΚΑΤΩ ΑΛΙΣΣΟΥ
Κάτω Αλισσός 18-12-2009
ΚΑΤΩ ΑΧΑΙΑ ΠΑΤΡΑ
ΠΡΟΣ:
1) Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος ΠΑΤΡΑ
2) Νομ. Αυτ/ση Αχαίας Αντινομάρχη Περιβάλλοντος
ΚΟΙΝ
Δήμαρχο Δύμης
Αξιότιμοι κύριοι,
Για πολλοστή φορά αναγκαζόμαστε να ασχοληθούμε με την μόλυνση του Πείρου Αυτή τη φορά με οργή και αγανάκτηση εξαιτίας της αδιαφορίας των υπευθύνων. Τις τελευταίες μέρες είχαμε υποψιαστεί ότι κάτι κακό συμβαίνει στον Πείρο. Πέρα από την μαυρίλα που οι «υπεύθυνοι» την αποδίδουν στα απόβλητα των ελαιοτριβείων επικρατούσε στην περιοχή των εκβολών και δυσοσμία. Απευθυνθήκαμε σε πιστοποιημένο εργαστήριο, το οποίο, με δαπάνη του συλλόγου, προέβη σε αναλύσεις δειγμάτων που έλαβε από την εκβολή του Πείρου . Δυστυχώς τα αποτελέσματα είναι τρομακτικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικούς δείκτες :
1)COD (ένδειξη βιομηχανικής ρύπανσης): Mε συνήθη τιμή σε καθαρό ποτάμι κάτω από 20 μικρογραμμάρια ανά λίτρο βρέθηκαν στο δείγμα 1180 mg/l Δηλαδή 60 φορές πάνω από το κανονικό!!!!!!
2)Κολοβακτηριοειδή: Mε συνήθη τιμή σε καθαρό ποτάμι κάτω από 10 cfu/100ml βρέθηκαν στο δείγμα 1100. Δηλαδή 110 φορές πάνω από το κανονικό!!!!!!
3)Eντερόκοκοι Mε συνήθη τιμή σε καθαρό ποτάμι κάτω από 1 cfu/100ml βρέθηκαν στο δείγμα 130. Δηλαδή 130 φορές πάνω από το κανονικό!!!!!!
Στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου οι μετρήσεις. Είναι πασιφανές, ακόμα και σε μη ειδικούς, ότι ο Πείρος είναι νεκρό ποτάμι. Σε λίγο η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη.
Αναρωτιόμαστε τι έγιναν οι τόσες υποσχέσεις που μας δίνατε τα τελευταία χρόνια.
Ότι η βιομηχανική περιοχή εκσυγχρονίζεται.
Ότι ο βιολογικός της ΒΙΠΕ αναβαθμίζεται.
Ότι θα ελέγχονται όλα τα εργοστάσια.
Ότι Θα κατασκευαστεί δεξαμενή κατακράτησης των ομβρίων στην έξοδο της βιομηχανικής προς Μαλιαγκού.
Ότι θα αστυνομευτεί η βιομηχανική και ο Ποταμός κατά μήκος της κοίτης του.
Ότι η λυματολάσπη θα επεξεργάζεται και θα αποθηκεύεται με βάση εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.
Ότι τα ελαιοτριβεία θα ελέγχονται για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας τους. Το ίδιο και για τα πυρηνελαιουργεία.
Ότι θα γίνονται τακτικά μετρήσεις στο ποτάμι και στη θαλάσσια περιοχή.
Δυστυχώς αποδεικνύονται όλα ΚΟΥΦΙΑ ΛΟΓΙΑ.
Είναι καιρός κύριοι να αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας.
Δεν πάει άλλο. Το ποτήρι ξεχείλισε. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι αν δε ληφθούν άμεσα και χειροπιαστά μέτρα, είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε μέχρι τέλους το δικαίωμά μας για καθαρό περιβάλλον και αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης. Θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα που παρέχει η ελληνική και ευρωπαική νομοθεσία. Η πρώτη μας ενέργεια θα είναι να αποστείλουμε τις επόμενες μέρες την παρούσα επιστολή μαζί με τα αποτελέσματα των μετρήσεων στο Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου
Ο Πρόεδρος Δημ. Μπαρμπούνης
O Γραμματέας Διον. Ζαχαρόπουλος