Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση στην ΒΙ.ΠΕ...

Οι κάτοικοι της Δυτικής Αχαΐας εκφράζοντας οργή και αγανάκτηση για την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας συγκεντρώθηκαμε σήμερα για να διαδηλώσουμε την αποφασιστικότητά μας, για να αγωνιστούμε για την οριστική και μόνιμη επίλυση των προβλημάτων που προκαλεί η λειτουργία διαφόρων εγκαταστάσεων της Βιομηχανικής Περιοχής. Ξεκαθαρίζουμε εξ αρχής ότι δεν στρεφόμαστε, άκριτα, εναντίον όλων των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, οι περισσότεροι των οποίων λειτουργούν εντός των πλαισίων της νομιμότητας τηρώντας τους περιβαλλοντικούς όρους εγκατάστασης και λειτουργίας τους.Εναντιωνόμαστε σε εκείνους τους ασυνείδητους που στο βωμό του κέρδους παραβιάζουν τους νόμους του Κράτους και τους εγκεκριμένους όρους λειτουργίας τους.Εναντιωνόμαστε στην πολιτική του φορέα διαχείρισης και λειτουργίας της Βιομηχανικής Περιοχής, την ανώνυμη εταιρεία ΒΙΠΕ ΕΤΒΑ, που πρώτη δείχνει το κακό παράδειγμα παραβατικής συμπεριφοράς.Εναντιωνόμαστε στην πολιτική των επίσημων φορέων της πολιτείας (Νομαρχία, Περιφέρεια, Υπουργεία) που, διαχρονικά, πέρα από τα λόγια έχουν κάνει ελάχιστα για να σταματήσουν την υποβάθμιση της Δυτικής Αχαΐας.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
1. Την άμεση παρέμβαση των αρχών προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα εγκατάστασης και λειτουργίας όλων των εγκατεστημένων επιχειρήσεων.
2. Την άμεση και δραστική παρέμβαση των αρχών για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας τους.
3. Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας για τα πυρηνελαιουργεία και βιομηχανικές επιχειρήσεις με πιο αυστηρές ποινές μέχρι και την άμεση παύση λειτουργίας τους με αποζημίωση όλων των εργαζομένων.
4. Την άμεση υλοποίηση έργου για την υγειονομική επεξεργασία και διαχείριση της λυματολάσπης προκειμένου να πάψει το έγκλημα της χύμα εναπόθεσης στα χωράφια, που έχει σαν αποτέλεσμα την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα αλλά και της θάλασσας μέσω του Πείρου ποταμού.
5. Την άμεση κατασκευή δεξαμενής κατακράτησης των ομβρίων προκειμένου να μην μεταφέρονται, μέσω της Μαλιαγκούς στη θάλασσα, τα ξεπλύματα των αύλειων χώρων της Βιομηχανικής όπου πολλοί ασυνείδητοι παρανομούν και ρυπαίνουν.
6. Τον συστηματικό έλεγχο όλων όσων δραστηριοποιούνται στη περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. προκειμένου να τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας τους με την εγκατάσταση στο χώρο της Βιομηχανικής Περιοχής οργάνου για τον έλεγχο πάσης ρύπανσης.
7. Καθαρισμός των εξωτερικών χώρων των εργοστασίων όπου αρκετά από αυτά μοιάζουν με σκουπιδότοπο καθώς και των χώρων πέριξ της ΒΙ.ΠΕ. από ανεξέλεγκτες χωματερές.
8. Να μην επιτρέπεται εκτός Βιομηχανικής Περιοχής να ξεφυτρώνουν διάφορα κτίρια τύπου Πάνελ.
Τέλος, απαιτούμε χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των ανωτέρω. Δηλώνουνε κατηγορηματικά ότι η σημερινή συγκέντρωση αποτελεί την απαρχή δυναμικού αγώνα για την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής και για την διασφάλιση του μέλλοντος των παιδιών μας.
ΟΙ ΔΗΜΟΙ :
ΔΗΜΟΣ ΔΥΜΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΩΛΕΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΟΒΡΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΒΡΑΧΝΑΙΪΚΩΝΟΙ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ:
Πολιτιστικός Σύλλογος Παραλίας Κάτω Αλισσού
Πολιτιστικός Σύλλογος Λουσικών
Πολιτιστικός Σύλλογος Παραλίας Αλισσού
Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Στεφάνου
Πολιτιστικός Σύλλογος Μαζαρακίου
Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Σουδενεϊκων
Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊκαλίου
Σύλλογος Ξενοδόχων Εστίασης Δήμου Δύμης
Αγροτικός Σύλλογος Αχαΐας
Σύλλογος Περιβάλλοντος Χαλαντρίτσας
ΟΙΚΙΠΑ
Τοπικά Συμβούλια
Εμπορικός Σύλλογος Δήμου Δύμης
ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΑΡΕΒΡΕΘΗΣΑΝ
Οι βουλευτές Ν.Αχαΐας
Νικόλαος Τσούκαλης και Αθανάσιος Παπαδόπουλος
Ο Αντινομάρχης κ.Νικόλαος Λύρας
Νομαρχιακοί & Δημοτικοί Σύμβουλοι
Εκπρόσωποι των "ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ"