Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΚΑΤΩ ΑΛΙΣΣΟΥ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

1.     Προς Αντιπεριφερειάρχη, κύριο Αλεξόπουλο Γρηγόριο
2.     Κοινοποίηση Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας, Νικολάου Χρήστο

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη, ενόψει της νέας ελαιοκομικής περιόδου που ξεκινάει σε λίγες  ημέρες, θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι ήδη έχουν γίνει από τις υπηρεσίες σας οι απαραίτητοι έλεγχοι στις μονάδες ελαιοτριβείων καθώς και στις μονάδες των πυρηνελαιουργίων που βρίσκονται στην Βιομηχανική Ζώνη. Και αυτό για να αποφευχθούν κρούσματα περιβαλλοντολογικής επιβάρυνσης από τους ελάχιστους (και επαναλαμβάνουμε ελάχιστους) επιχειρηματίες που διαθέτουν ελαιοτριβεία και δεν έχουν κάνει τους απαραίτητους εκσυγχρονισμούς και  ούτε συμμορφώνονται με την κείμενη ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Δεν θα θέλαμε να δούμε τα αυλάκια, τα ρέματα και τον ποταμό Πείρο να μαυρίζουν από τα ελαιόζουμα. Βέβαια, όπως προαναφέραμε η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών έχουν εκσυγχρονίσει τις επιχειρήσεις τους και έχουν συμμορφωθεί με τις νέες μεθόδους.
Κύριε Αντιπεριφερειάρχη, θυμόσαστε τις άσχημες καταστάσεις που ζήσαμε ιδιαίτερα μετά τον περασμένο Ιανουάριο μέχρι τον περασμένο Μάρτη με την έντονη δυσοσμία και την αέρια επιβάρυνση που προκαλούσε η επεξεργασία του ελαιόκοκκου στα πυρηνελαιουργία. Επειδή δεν θέλουμε να ζήσουμε πάλι τέτοιες καταστάσεις και θέλουμε να αποφύγουμε την δυσοσμία που τον προηγούμενο χρόνο έφτανε μέχρι το Ρίο, και καθώς δεν επιθυμούμε να προχωρήσουμε αναγκαστικά σε κινητοποιήσεις μαζί με άλλους Συλλόγους ( πιστεύουμε βέβαια ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σε τέτοιο σημείο), ευελπιστούμε ότι θα σφραγίζετε τα εν λόγω εργοστάσια και ότι θα γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι  από τις αρμόδιες υπηρεσίες, έτσι ώστε φέτος να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα.
Πιστεύουμε ακόμα ότι οι ανωτέρω έχουν κάνει τον εκσυγχρονισμό που προβλέπεται από την νομοθεσία. Επαναλαμβάνουμε ότι ο Σύλλογός μας δεν είναι υπέρ του κλεισίματος επιχειρήσεων και εργοστασίων, αλλά ζητάμε το αυτονόητο, να τηρούνται δηλαδή οι περιβαλλοντολογικοί όροι και να μην υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων με δυσοσμίες αέριας επιβάρυνσης καθώς και να μην μαυρίζουν τα νερά και τα ποτάμια από τα ελαιόζουμα. Ακόμη, καλούμε την Δημοτική Αρχή να είναι αρωγός στην προσπάθεια του Συλλόγου μας για τα παραπάνω και από τον θεσμικό της ρόλο να πιέσει για να εφαρμοσθούν.  Τέλος, μετά τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας με την υπερχείλιση στο φρεάτιο της ΒΙΠΕ στον Κάτω Αλισσό, περιμένουμε από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας  τα αποτελέσματα από την αυτοψία που έκανε στο σημείο.
   Ο πρόεδρος                                                         H Γραμματέας
Μπαρμπούνης Δημ.                               Ρουσσοπούλου Αικατερίνη
   6932892808

   dbarmpounis@gmail.com                                katiapatras@yahoo.com