Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Τελικά τί νερό πίνουν στους Αλισσούς;

Δυτική Αχαΐα: Τελικά τι νερό πίνουν στους Αλισσούς; Πώς λειτουργεί ο Βιολογικός; Αναλυτικά τι έγινε στη συνάντηση των Συλλόγων με τη ΔΕΥΑ Δύμης


Της Βασιλικής Αθανασοπούλου

Εντός των επιτρεπτών ορίων είναι το νερό που τρέχει στις δεξαμενές των δύο χωριών Άνω και Κάτω Αλισσού. Μικροπροβλήματα υπάρχουν και έχει εντοπιστεί η αιτία, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΥΑ Δύμης. Όμως πολύ σύντομα θα αποκατασταθεί πλήρως το δίκτυο. Αυτή ήταν μια από τις εξηγήσεις που έλαβαν εκπρόσωποι των δύο Συλλόγου Άνω Αλισσού και Παραλίας Κάτω Αλισσού κατά τη διάρκεια της πρωινής ενημέρωσής τους από τον διευθυντή της ΔΕΥΑ Δύμης Κώστα Μαχαίρα.
Το ραντεβού κλείστηκε κατόπιν κοινού σχετικού αιτήματος των δύο Συλλόγων. Τα προεδρεία των Συλλόγων με έγγραφό τους ζητούσαν άμεσα, ενημέρωση τόσο για το νερό όσο και για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Σπύρο Τραχάνη. Μάλιστα θεώρησαν ότι το αίτημα τους δεν γινόταν αποδεκτό και προέβησαν σε νέα ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, απειλούσαν να προσφύγουν στον Συνήγορο του Πολίτη.
Οι Σύλλογοι ξεκαθάρισαν ότι δεν θα δεχθούν σύνδεση 
του βιολογικού με άλλες περιοχές αν δεν 
εκσυγχρονιστούνοι εγκαταστάσεις ώστε να μπορεί 
να γίνεται καλύτερη επεξεργασία των υγρών αποβλήτων
Τελικά το ραντεβού κλείστηκε στο γραφείο του κ. Μαχαίρα, ενώ ανανεώθηκε για τις αρχές Μαρτίου αυτή τη φορά στις εγκαταστάσεις του βιολογικού προκειμένου οι δύο Σύλλογοι να δουν από κοντά τη λειτουργία των εγκαταστάσεων.
Κατά τη σημερινή συνάντηση, οι δύο πρόεδροι των Συλλόγων Παραλίας Κάτω Αλισσού Δημήτρης Μπαρμπούνης και Άνω Αλισσού Ευγενία Πετροπούλου, ανέφεραν σημαντικά προβλήματα που έχουν διαπιστώσει και εντοπίσει οι κάτοικοι στα δύο χωριά. «Ζητήσαμε να μας κοινοποιούνται οι μετρήσεις που γίνονται κατά καιρούς για να είμαστε κι εμείς ενήμεροι»,λέει στο dytikanea.gr, ο κ. Μπαρμπούνης. Γεγονός που ο κ. Μαχαίρας δεν είχε αντίρρηση. «Καλά κάνουν οι Σύλλογοι και αναλαμβάνουν τέτοιου είδους δράσεις. Εκτιμώ ότι πρέπει οι Σύλλογοι είναι αρωγοί και κατά κάποιο τρόπο συνεργάτες με τον δήμο γιατί δεν βγαίνει πουθενά με το να μηνύει ή να κκαταγγέλλειο ένας τον άλλο. Κι εμείς εδώ ζούμε και θέλουμε καθαρό νερό και περιβάλλον για τα παιδιά μας», τονίζει στο dytikanea.gr ο διευθυντής της ΔΕΥΑ Δύμης Κώστας Μαχαίρας.

Εκεί που τα νερά μένουν στάσιμα….

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραλίας
Κάτω Αλισσού Δημήτρης Μπαρμπούνης
Ωστόσο αναφέρθηκαν προβλήματα στην ποιότητα του νερού κι αυτό, όπως είπαν οι δύο πρόεδροι ανησυχεί ιδιαίτερα τους κατοίκους των χωριών. «Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν κάποια σημεία στα χωριά, στα οποία το δίκτυο δεν χρησιμοποιείται. Δεν ανοίγουν οι βάνες. Συνεπώς από τη στασιμότητα των νερών, όπως γίνεται και στα σπίτια, μπορεί να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα», λέει στο dytikanea.gr ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Δύμης Σπύρος Τραχάνης ο οποίος μίλησε με τους εκπροσώπους των δύο Συλλόγων και για το θέμα του βιολογικού καθαρισμού. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Τραχάνη, έχουν καθαριστεί όλες οι δεξαμενές και η χλωρίωση του νερού γίνεται κανονικά. Μην ξεχνάμε ότι σε όλο τον δήμο και στις 39 τοπικές κοινότητες, λειτουργούν περισσότερες από 45 δεξαμενές.

Νέα μηχανήματα χλωρίωσης σε όλα τα χωριά 

Στο μεταξύ μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, όπως εξηγεί ο κ. Τραχάνης, ο δήμος θα έχει προμηθευτεί νέα μηχανήματα χλωρίωσης για όλες τις δεξαμενές, που σημαίνει ότι και στους Αλισσούς τα προβλήματα θα λάβουν τέλος. Το πιο σημαντικό να λάβει τέλος η ανησυχία των κατοίκων που κάθε φορά που διαπιστώνεται ή κυκλοφορεί φήμη για το νερό, βρίσκονται σε απόγνωση. Είναι ή όχι καλό το νερό γι αυτούς και τα παιδιά τους; Δεν είναι λίγες άλλωστε οι φορές που το δίκτυο ύδρευσης στους Αλισσούς παθαίνει βλάβες λόγω παλαιότητας, αν θυμηθούμε παλαιότερα ρεπορτάζ.

Τι γίνεται με τον Βιολογικό Καθαρισμό;

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης και η λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού και τα όσα ακούγονται για την απουσία ελέγχου. Η διεύθυνση της ΔΕΥΑ Δύμης, διαβεβαίωσε ότι καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας γίνονται έλεγχοι στα φορτία, ενώ παρέμεινε αναπάντητο ένα ερώτημα. «Τι γίνεται τη νύχτα και αν υπάρχει κάποιος να ελέγχει, σε αυτό δεν μπορούσαν να μας απαντήσουν», τονίζει ο κ. Μπαρμπούνης. Σε ότι αφορά τη συνολική λειτουργία των εγκαταστάσεων ο κ. Μαχαίρας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, οι έλεγχοι γίνονται όπως και πριν, ενώ σύντομα η διαδικασία θα εκσυγχρονιστεί με νέα μηχανήματα.
Παράλληλα, ο κ. Μαχαίρας απάντησε και στο ακανθώδες ερώτημα των κατοίκων στους Αλισσούς για το αν μπορεί ο βιολογικός καθαρισμός να πάρει υγρά απόβλητα και από άλλες περιοχές – όπως φημολογείται τον τελευταίο καιρό.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μαχαίρας είπε ότι πρώτα θα εκσυγχρονιστούν οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις και μετά θα συζητηθεί ένα πιθανό τέτοιο ενδεχόμενο. Μέχρι σήμερα, οι εγκαταστάσεις για την υποδοχή των βοθρολυμάτων αφορούν μόνο τα υγρά απόβλητα της δυτικής Αχαΐας.
Συζητήθηκαν επίσης και άλλα ζητήματα, ενώ οι δύο πρόεδροι είπαν στο τέλος ότι θα περιμένουν να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του δήμου και ότι θα παρακολουθούν στενά τόσο το θέμα του νερού, όσο και της γενικής λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού καθώς εκτίμησαν, όπως είπαν, ότι υπάρχουν κάποια κενά που απαιτούν προσοχή. 

Το δεύτερο ραντεβού δόθηκε στις εγκαταστάσεις του βιολογικού, προς τις αρχές Μαρτίου.