Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Νερό και ΧΥΤΑ Φλόκα...


Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος «Η Ωλενία»: Νερό και ΧΥΤΑ Φλόκα απασχόλησαν τη συνάντηση με τους προέδρους των Κοινοτήτων, Συμπεράσματα – Προτάσεις

Η ποιότητα του νερού και η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φλόκα ήταν τα κύρια ζητήματα που απασχόλησαν τη συνάντηση μεταξύ του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και Τοπίου «Η ΩΛΕΝΙΑ» και των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων. Η συνάντηση έγινε στην Κυριακή κατόπιν πρωτοβουλίας του Συλλόγου και σε αυτήν ανταποκρίθηκαν οι πρόεδροι:

  • Γιώργος Θεοδωρόπουλος – Αγίου Νικολάου Κράλι
  • Διαμάντω Καλδίρη – Άνω Σουδενέικα
  • Αναστάσιος Σώρρας – Άρλα
  • Ευάγγελος Κυριαζόπουλος – Μαζαράκι
  • Χρήστος Ραγιάς – Λουσικά
  • Φώτης Γιδιάρης – Χαϊκάλι
  • Παναγιώτης Κολλιόπουλος – Αχαϊκό
  • Παναγιώτης Διαμαντόπουλος – Φλόκα


ενώ έλλειπαν οι πρόεδροι: Χρήστος Φωτόπουλος – Σανταμέρι (είχε ειδοποιήσει ότι δεν θα μπορέσει να παραστεί λόγω υποχρεώσεων) και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Αγίου Στεφάνου, Πόρτες, Φώσταινας, Μιτόπολης και Χαραυγής.

  Κυρίαρχα θέματα συζήτησης ήταν το νερό. Όπως αναφέρθηκε από το σύνολο σχεδόν των προέδρων αλλά και τα μέλη του Συλλόγου, έχουν περάσεις 3,5 χρόνια που οι δεξαμενές ύδρευσης δεν έχουν καθαριστεί. Ενώ μερικά δίκτυα ακόμα έχουν αμίαντο, όπως στον Άγιο Στέφανο και το Χαϊκάλι. Επίσης, όπως τονίστηκε, πολλά δίκτυα έχου υποστεί φθορές λόγω της παλαιότητάς τους.
  Παράλληλα, αναφέρθηκαν οι τελευταίες μετρήσεις της διεύθυνσης Υγιεινής σύμφωνα με τις οποίες το νερό ήταν επιβαρυμένο (λόγω του μη καθαρισμού των δεξαμενών τα προηγούμενα χρόνια) όχι όμως επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
  Σε ότι αφορά τον ΧΥΤΑ στο Φλόκα, ο Σύλλογος επανέλαβε τις ανησυχίες και τις φοβίες του, ότι η περιοχή τείνει να εξελιχθεί σε μια δεύτερη «Ξερόλλακα», καθώς έχουν διαπιστωθεί καταστρατήγηση των όρων λειτουργίας των εγκαταστάσεων.
  Η βασική πρόταση από όλους τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, ήταν να ασκηθεί πίεση στον δήμο δυτικής Αχαΐας ώστε να εφαρμόσει το σύστημα της ανακύκλωσης σε περισσότερα χωριά, καθώς αυτή τη στιγμή μπλε κάδοι υπάρχουν μόνο στα Λουσικά και στον Άγιο Νικόλαο Κράλι.         Στόχος, όπως είπαν, είναι να ενισχυθεί από όλους τους κατοίκους η έννοια της ανακύκλωσης ώστε να μην καταλήγουν όλα τα απορρίμματα στον ΧΥΤΑ Φλόκα. Παράλληλα, προτάθηκε, να μπουν ενημερωτικά αυτοκόλλητα σε όλα τα κεντρικά σημεία των χωριών που να αναφέρονται στην ανακύκλωση, σε μια προσπάθεια να αναπτύξουν όλοι περιβαλλοντική συνείδηση. 
 Σε αυτό που συμφώνησαν όλοι, ήταν ότι πρέπει Σύλλογος και πρόεδροι να βρίσκονται σε κοινή γραμμή πλεύσης, έτσι ώστε να υπάρχει ένα δυνατό μέτωπο διεκδίκησης απέναντι στην Πολιτεία.