Τρίτη 21 Απριλίου 2015

ΦΟΔΣΑ δυτικής Αχαΐας: «Πράσινο» φως για τη μεταφορά των σκουπιδιών του Πύργου στον ΧΥΤΑ Φλόκα

Συνεδρίασε σήμερα το πρωί το ΔΣ του ΧΥΤΑ Φλόκα και αποφάσισε κατά πλειοψηφία να δεχθεί στο ΧΥΤΑ Φλόκα 2000 τόνους σκουπίδια από τον Δήμο Πύργου, όπως είχε αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο στις 27 Μαρτίου. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία.
Ο επικεφαλής της ΑΚΙΔΑ, γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Κουνάβης Απόφαση καταψήφισε την απόφαση και εξηγεί τους λόγους: 
  1. Πρέπει άμεσα ο φορέας διαχείρισης να δώσει απαντήσεις σχετικά με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, μετρήσεις σχετικά με τα λύματα του ΧΥΤΑ και ενέργειες που άμεσα πρέπει να πάρει προκειμένου η λειτουργία του ΧΥΤΑ μην είναι προβληματική.
  2. Να ξεκινήσουν οι διαδικασίες προκειμένου η υποδοχή απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φλόκα, από το Δήμο Καλαβρύτων να σταματήσει.
  3. Ο Δήμος Πύργου πρόσφατα έλαβε έκτακτη οικονομική βοήθεια 600.000 EURO στις 04/2/2015 από το υπ. εσωτερικών,(http://www.scribd.com/…/11-Εκατομμυρια-σε-ΟΤΑ-για-Διαχείρησ…) προκειμένου να λύσει μεσοπρόθεσμα το πρόβλημα με τα απορρίμματα που σαπίζουν στους δρόμους και απειλούν τη δημόσια υγεία.
Το μόνο που κάνει από τότε ο Δήμαρχος Πύργου, είναι να ενδιαφέρεται να εξάγει το πρόβλημα και να απαιτεί από άλλους να του το λύσουν. Η μοναδική ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ αλληλεγγύη που οφείλουμε και πρέπει να έχουμε στον ταλαιπωρημένο λαό του Πύργου είναι να απαιτήσουμε μαζί του, οριστική λύση στο πρόβλημα και όχι προσωρινή. Να πει στο λαό της η Δημοτική αρχή Πύργου, με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες και χρονοδιαγράμματα θα διαχειριστεί το πρόβλημα άμεσα, πως με ποιο τρόπο και πού, θα αποθέτει τα απορρίμματα. Μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξει συζήτηση, γιατί απλά τα σκουπίδια στους δρόμους του Πύργου δεν είναι 2000 τόνοι, αλλά πάνω από 13000 τόνους.
4.Οριστική λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ανακύκλωση στην πηγή που θα μειώσει τον όγκο των απορριμμάτων που όλοι παράγουμε και θα αποφύγουμε τα Φαραωνικού τύπου εργοστάσια καύσης, που στόχο έχουν να εξυπηρετήσουν άλλα συμφέροντα. Άμεσα χρειάζεται σχεδιασμός και ενίσχυση από την πολιτεία ώστε οι Δήμοι να μπουν σε μία τέτοια διαχείριση που θα είναι προς όφελος των δημοτών και της υγείας τους.

Της Βασιλικής Αθανασοπούλου
Πηγή: dytikanea.gr