Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Μπαρμπούνης για Χ.Υ.Τ.Α. Φλόκα και εξελίξεις...

Ενώ βρισκόμαστε στην Τετάρτη του Πάσχα και γυρίζουμε σιγά σιγά στην καθημερινότητα. Τα προβλήματα που απασχολούν την περιοχή μας και συγκεκριμένα, η απόφαση ώστε να έρθουν 2.000 τόνοι σκουπιδιών από τον Πύργο στον Χ.Υ.Τ.Α. Φλόκα, όπου το προηγούμενο ΦΟ.Δ.Σ.Α. πάγωσε για 15 ημέρες αυτή την απόφαση μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και του Πύργου και αυτό ύστερα από αγώνα των κατοίκων της περιοχής. Αυτό ήταν μια νίκη για τους συλλόγους και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Την ερχόμενη Δευτέρα λοιπόν, όπου και λήγει αυτή η προθεσμία, θα συνεδριάσει πάλι το ΦΟ.Δ.Σ.Α., προκειμένου να ενεργοποιήσει την αρχική του απόφαση. Επίσης θα κατατεθούν προτάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής.
Η Συντονιστική Επιτροπή, όπου και είμαι μέλος, θα συνεδριάσει αύριο το βράδυ. Η προσωπική μου άποψη, την οποία θα καταθέσω και αύριο, είναι πως, τώρα είναι επιτακτική ανάγκη η διατήρηση της αρνητικής μας στάσης στην απόφαση να έρθουν σκουπίδια του Πύργου στον ΧΥΤΑ Φλόκα, με νέα αρνητική απόφαση στην αυριανή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής. Αυτό γιατί και μετά τις τελευταίες εξελίξεις που είχαμε στην γύρω περιοχή σε σχέση με τα σκουπίδια, θα μας δικαιώνει να πούμε πάλι όχι στα σκουπίδια του Πύργου και γενικότερα, όχι ξένα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ Φλόκα. Μετά και την οριστική παύση στον υπό ανέγερση νέο ΧΥΤΑ Παπανικολού στο Αίγιο και την εσκεμένη καθ'όπως φαίνεται καθυστέρηση της Δημοτικής Αρχής Αιγίου, με το να φέρει τροποποιημένους περιβαλλοντικούς όρους. Αυτό γιατί πιθανόν να φοβήθηκαν και εκεί τις αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής. Για την ανέγερση του νέου ΧΥΤΑ Παπανικολού να θυμήσουμε πως η Ελληνική Πολιτεία το ξεκίνησε δαπανώντας χιλιάδες ευρώ από το 2003 και τώρα παγώνει. Ύστερα και από την άρνηση του Δήμου Παλαίρου στο να δεχθεί σκουπίδια από τον Πύργο, έτσι φαίνεται και κατά τα λεγόμενά τους, έχουν αφήσει εσκεμένα να περάσει, ο ΧΥΤΑ Φλόκα είναι μεγάλη ευκαιρία για τον Πύργο αλλά και για άλλους δήμους, καταλίγοντας να γίνει ο ΧΥΤΑ Φλόκα, σκουπιδοτενεκές της Δυτικής Ελλάδας. Η άποψη μου είναι πως ύστερα και από τις τελευταίες εξελίξεις, πρέπει ο Δήμαρχος κ.Νικολάου, να εισηγηθεί μέσω του προέδρου του ΦΟ.Δ.Σ.Α, την συνέχιση της αναστολής της μεταφοράς των σκουπιδιών του Πύργου, ώστε να μην έρθουν στον ΧΥΤΑ Φλόκα. Βλέπουμε ότι ο ΧΥΤΑ του Δήμου μας φτίαχτηκε για τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας, να παραμείνει σύμφωνα με τους όρους που φτίαχτηκε για τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας. Πρέπει αυτή η απόφαση, παρ'ότι υπάρχει προγραμματική συμφωνία, να ανακληθεί και η Δημοτική Αρχή, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις να προασπίσει τα συμφέροντα των δημωτών.
Καλώ επίσης και πιστεύω έτσι θα πράξει, τον κ.Γκοτσούλια, να εμμείνει στην τελευταία του απόφαση, όπου πήρε πίσω την θετική του απόφαση ώστε να έρθουν τα σκουπίδια του Πύργου στον ΧΥΤΑ Φλόκα. Πιστεύω ότκ θα πράξει πάλι το ίδιο και δεν θα πισογυρίσει, αλλάζοντας και πάλι την στάση του για 3η φορά μέσα σε 20 ημέρες. Δεν πιστεύω να παρασυρθεί από μικροπολιτικά κελεύσματα, μην ξεχνά πως έχει εισπράξει το 49,5% του Δήμου. Όσο για τον κ.Κουνάβη, η θέση του είναι πάγια, όχι σε ξένα σκουπίδια στον ΧΥΤΑ Φλόκα.
Αγαπητοί φίλοι, ακόμη σας ενημερώνω ότι το περιβόητο οικόπεδο για την δεματοποίηση των σκουπιδιών του Πύργου, ακόμα να υπογράψει ο Δήμος Πύργου τα συμβόλαια. Ακόμα, μπαίνει εισαγγελέας για να διερευνήσει τις απευθείας αναθέσεις που έκανε η Δημοτική Αρχή Πύργου, για την αποκομιδή των σκουπιδιών σε εργολάβο, που σύμφωνα με δημοσιεύματα έχει κατηγορηθεί.
Φίλοι μου σας κούρασα, αλλά αυτά για να γνωρίζετε. Καλή η βοήθεια προς τους κατοίκους εκεί, αλλά εμείς δεν θέλουμε σε ένα ΧΥΤΑ με προβλήματα, να είμαστε ο σκουπιδοτενεκές της Δυτικής Ελλάδος.
Αυριο η Συντονιστική Επιτροπή θα αποφασίσει και η άποψή μου είναι η συνέχιση του αγώνα.

Όχι ξένα σκουπίδια στον Χ.Υ.Τ.Α. Φλόκα.
Καλώ όλους, να ευαισθητοποιηθούμε, γιατί αύριο θα είναι αργά!


Ο Πρόεδρος Πολ. Συλ. Παρ. Κ.Αλισσού
Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα
Μπαρμπούνης Δημήτριος