Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Πυρηνελαιουργεία & ΧΥΤΑ Φλόκα...

Δυτική Αχαΐα: Συνάντηση συλλόγων αύριο στην Ωλενία για πυρηνελαιουργεία και ΧΥΤΑ «Φλόκα»

Της Βασιλικής Αθανασοπούλου

Συνάντηση αύριο Πέμπτη 12 Μαρτίου, στις 7μμ στην Ωλενία θα έχουν οι σύλλογοι της δυτικής Αχαΐας, που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για τα πυρηνελαιουργεία. Παράλληλα, θα τεθεί και το θέμα της μεταφοράς των σκουπιδιών του Πύργου στον ΧΥΤΑ «Φλόκα», το οποίο θα τεθεί στο δημοτικό συμβούλιο της Παρασκευής. 

Όπως είπε στο dytikanea.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραλίας Κάτω Αλισσού και πρώην δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Μπαρμπούνης, η αυριανή συγκέντρωση εντάσσεται στο πλαίσιο των συναντήσεων συλλόγων, φορέων και οργανώσεων που διαμαρτύρονται για την οσμή από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων. Η συνάντηση θα γίνει στις 7μμ, στα Χαρμπιλέικα. Τη δύναμη των κινητοποιήσεων, ενισχύει μεταξύ άλλων και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Τοπίου «Η ΩΛΕΝΙΑ» και ο Σύλλογος Άνω Αλισσού. Παράλληλα, δίπλα στους κατοίκους της δυτικής Αχαΐας τάσσεται και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος ΚΥ Χαλανδρίτσας, η Κοινο_τοπία και άλλοι. Επίσης συμμετοχή στις κινητοποιήσεις θα έχει και η δημοτική αρχή, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου δυτικής Αχαΐας Χρήστου Νικολάου.

Στο μεταξύ, με νέα αφίσα-γελοιογραφία για τις κινητοποιήσεις του Σαββάτου στα πυρηνελαιουργεία, απαντά ο Σύλλογος Παραλίας Κ. Αλισσού

Το ραντεβού έχει δοθεί για το Σάββατο 14 Μαρτίου 2015 στις ώρα 10:00 στη ΒΙ.ΠΕ Πατρών. Ο δήμος δυτικής Αχαΐας, καλεί όλους τους πολίτες να συμμετέχουν. Στις 09.45 θα γίνει η προσυγκέντρωση στην «AMSTEL» και στις 10:00π.μ., θα πραγματοποιηθεί η συμβολική διαμαρτυρία έξω από το Πυρηνελαιουργείο. 

Όπως έχει γράψει το dytikanea.gr, με τη συμμετοχή αρκετών συλλόγων της περιοχής της δυτικής Αχαΐας, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση στον Άνω Αλισσό. Το «παρών» έδωσαν και εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων. Όλοι αποφάσισαν ότι πρέπει να είναι πιο δυναμικοί αυτή τη φορά ώστε να πετύχει η συγκέντρωση στο πυρηνελαιουργείο, το οποίο εδώ και χρόνια, προκαλεί δυσοσμία.

Για το αίτημα του Πύργου 

Σχετικά με το αίτημα του Πύργου να μεταφέρει σκουπίδια του στον ΧΥΤΑ Φλόκα, οι σύλλογοι έχουν τοποθετηθεί κατά καιρούς, υπενθυμίζοντας ότι δεν θα δεχθούν περαιτέρω επιβάρυνση της περιοχής της Ωλενίας. Αναφορικά με τη συζήτηση που θα γίνει την Παρασκευή στο δημοτικό συμβούλιο, ο Μπαρμπούνης τόνισε: «Εμείς έχουμε δηλώσει εξ αρχής την αντίθεσή μας. Αν όμως προκύψει ανάγκη, θα πρέπει στην αρχική συμφωνία να αναφέρεται συγκεκριμένο διάστημα που θα μεταφέρονται τα σκουπίδια του Πύργου στον ΧΥΤΑ «Φλόκα», αλλά να αναφέρεται επίσης και συγκεκριμένη ποσότητα, σύμφωνα πάντα με τις δυνατότητες του ΧΥΤΑ».