Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Γρηγόρης Αλεξόπουλος: «Λουκέτο» στα πυρηνελαιουργεία

Δυτική Αχαΐα: «Λουκέτο» στα πυρηνελαιουργεία με απόφαση του Γρηγόρη Αλεξόπουλου – Αυστηροί όροι για την επόμενη περίοδο


 Όπως είπε πριν από λίγο ο κ. Αλεξόπουλος η μία από τις δύο μονάδες που εξακολουθούσε να λειτουργεί κλείνει και αυτή μετά από απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας. 
 Πρόκειται όπως διευκρίνισε ο κ. Αλεξόπουλος για προσωρινό κλείσιμο της εγκατάστασης καθώς όπως προέκυψε από τη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων βάσει της οποίας αδειοδοτήθηκε η λειτουργία του, δεν διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Σε αυτό συνηγόρησε και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση η οποία είχε αναιρέσει την παλαιότερη απόφαση του κ. Αλεξόπουλου.
 Συνεπώς, συνέχισε ο κ. Αλεξόπουλος για την επόμενη περίοδο που θα θα είναι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα πρέπει πρώτον να επικαιροποιηθεί η ΜΠΕ, αλλά και να ληφθούν μια σειρά μέτρων.  Όπως η εγκατάσταση συστημάτων στράγγισης, μετρητών ρύπων που θα είναι on line συνδεδεμένοι με την αρμόδια διεύθυνση της Περιφέρειας και την εγκατάσταση ειδικών φίλτρων που θα συγκρατούν ρύπους και δυσοσμία. 
 Ο κ. Αλεξόπουλος διευκρίνισε ότι πρόκειται για το ένα από τα δύο πυρηνελαιουργεία το οποίο λειτουργούσε ακόμα μετά την ένσταση που είχε καταθέσει κατά της απόφασης της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας δυτικής Ελλάδας, καθώς το άλλο δε λειτουργούσε.
 Επίσης ο κ. Αλεξόπουλος είπε ότι η Περιφέρεια θα επιβάλει κανόνες προκειμένου να προστατέψει τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον και θα είναι αυστηρή. Όπως στην περίπτωση των ελαιοτριβείων που σύμφωνα με τον κ. Αλεξόπουλο έχουν απαλειφθεί τα προβλήματα που προκαλούσε η λειτουργία τους. 
—————
 Οριστικό «λουκέτο» μπήκε στα πυρηνελαιουργεία στη ΒΙΠΕ, με νέα απόφαση της Περιφέρειας δυτικής Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλου. Αυτή την ώρα ο κ. Αλεξόπουλος ανακοινώνει και επίσημα το κλείσιμο των εγκαταστάσεων σε συνέντευξη τύπου που παραχωρεί στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. 
 Την εξέλιξη αυτή είχε αποκαλύψει χθες το dytikanea.gr. Όπως είχαμε γράψει το σκεπτικό της απόφασης και ο νέος γύρος διαβουλεύσεων βασιζόταν στη Μελέτη των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Το αίτημα της Περιφέρειας, έγινε τελικά δεκτό από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και αποφασίστηκε να επικαιροποιηθεί η ΜΠΕ ενώ στο μεταξύ να κλείσουν οριστικά οι εγκαταστάσεις.
 H εξέλιξη αυτή, δρομολογήθηκε από τη στιγμή που υπήρξαν σημαντικές ανακοινώσεις από επιστημονικούς φορείς οι οποίοι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τους ρύπους, ιδιαίτερα μετά την αναίρεση απόφαση της Περιφέρειας δυτικής Ελλάδας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζονται οι όροι της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, βάσει της οποίας στηρίζεται η αδειοδότηση των εγκαταστάσεων.
 Να υπενθυμίσουμε ότι είχε κάνει παρέμβαση και ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, ο οποίος έκανε λόγο για κίνδυνο της δημόσιας υγείας αν δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις των πυρηνελαιουργείων στην περιοχή της ΒΙΠΕ.
 Είχε προηγηθεί έντονη διαβούλευση μεταξύ αρμοδίων υπηρεσιών της πολιτείας έτσι ώστε να μην ανακύψει ζήτημα που έχει να κάνει με την περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος αλλά και την υγεία των πολιτών.

Πηγή: dytikanea.gr