Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Αντίθετη η Α.ΚΙ.Δ.Α, στο να έρθουν απορρίμματα από τον Πύργο προς ΧΥΤΑ Φλόκα...

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Να υπερασπιστούμε το περιβάλλον και την ζωή στην Δυτική Αχαΐα.

 Η χθεσινή απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, σχετικά με τα απορρίμματα του Πύργου την οποία η ΑΚΙΔΑ καταψήφισε, ανοίγει την πύλη του ΧΥΤΑ Φλόκα προκειμένου να υποδεχθεί απορρίμματα και από άλλους Δήμους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη διαχείριση των απορριμμάτων τους.
 Αιτία για κάτι τέτοιο, θα είναι τα μεγάλα πρόστιμα που επιβάλει η ΕΕ σε ΟΤΑ όπου υπάρχουν ακόμα χωματερές και δεν αποθέτουν τα σκουπίδια τους σε ΧΥΤΑ , γι’ αυτό και η αναζήτηση “ελεύθερων και διαθέσιμων ΧΥΤΑ” από αρκετούς Δήμους θα είναι συνεχής. Παράλληλα , Δημοτική αρχή και μείζονα αντιπολίτευση δια στόματος Δημάρχου και επικεφαλή αντίστοιχα, “θύμισαν” σε διαμαρτυρόμενους Δημότες ,πως η περιοχή Φλόκα προορίζεται για κατασκευή εργοστασίου. θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν εννοούν Φαρωνικού τύπου εργοστάσιο καύσης ,που η λειτουργία του απαιτεί δεκάδες χιλιάδες τόνους απορρίμματα.
 Παρά την αντίθεση του συνόλου τοπικών συλλόγων, τοπικών συμβουλίων και κατοίκων η χθεσινή απόφαση μιλά για 2000 τόνους απορριμμάτων. Αυτό θα γίνει σε έναν ΧΥΤΑ που ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα λειτουργίας.
 Είναι γνωστό πως αναζητείται λύση στο πρόβλημα της ανεπάρκειας του βιολογικού καθαρισμού που έχει σαν αποτέλεσμα όταν έχουμε βροχοπτώσεις, αρκετές φορές υγρά απόβλητα δια μέσω μικρών χειμάρρων και του Πείρου ποταμού να καταλήγουν στον Πατραϊκό. Είναι γνωστό επίσης πως υπήρξαν κατασκευαστικές αστοχίες και στον τάπητα του ΧΥΤΑ και στη συλλογή των όμβριων υδάτων. Άρα η αναβάθμιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ θα έπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας της Δημοτικής αρχής.
 Για την ΑΚΙΔΑ αυτό που θα σταματήσει τη μεταφορά απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ φλόκα, είναι η ανατροπή του τρόπου διαχείρισης απορριμμάτων που ακολουθήθηκε στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες.
 Η ανάπτυξη ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων από τους ΟΤΑ, με ανακύκλωση στην πηγή και με στόχο την μείωση του όγκου τους, με τελική κατάληξη σε χώρους ταφής υπολειμμάτων και όχι σε χώρους ταφής απορριμμάτων. Η επανεξέταση του περιφερειακού σχεδιασμού κάτω από αυτό το πνεύμα μπορεί να συμβάλλει σε κάτι τέτοιο, αρκεί κάποιοι να εγκαταλείψουν σκέψεις για κατασκευές κοστοβόρων εργοστασίων καύσης που όχι μόνο 2000 τόνους θα φέρουν στο Φλόκα, αλλά δεκάδες χιλιάδες τόνους απορριμμάτων.
 Τέλος καλούμε, κατοίκους, φορείς τοπικά διαμερίσματα σε διάλογο και δράσεις προκειμένου να υπερασπιστούμε το περιβάλλον και την ζωή στην Δυτική Αχαΐα. Στην κατεύθυνση αυτή, η ΑΚΙΔΑ άμεσα, θα πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Κάτω Αχαΐα 14/03/2015